Shtepia simbol qe nuk jeton me: Cifti i moshuar nga Kina me ne fund ra dakort dhe e dorezoi shtepine buldozereve per te prishur shtepine ne mes te rruges.

Shtepia simbol qe nuk jeton me: Cifti i moshuar nga Kina me ne fund ra dakort dhe e dorezoi shtepine buldozereve per te prishur shtepine ne mes te rruges.

Cifti i vjeter refuzoi qe ti prishej shtepia, duke thene se vlera e kompensimit e ofruar nuk ishte e mjaftueshme. Nese ju e mbani mend kete shtepi te vecante ne autostrade tani ajo nuk eshte me pasi qeveria Kineze ra dakort qe te ofroje nje shume me te madhe per kompensim. Shtepia u be nje simbol rezistences ndaj autoriteteve te cilat shpesh ushtronin presion ndaj per te bere zhvillimet e tyre.

shtepia kokeforte
Ne foto eshte Luo Baogen pronari i moshuar i shtepise ne autostrade

Shtepia 5 kate e larte, qendronte ne mes te nje autostrade te sapo ndertuar si nje simbol rezistence. Por pasi kishin refuzuar te shpernguleshin, autoritetet ndertuar nje rruge gjigande rreth shtepise, se ciftit te moshuar Kinez dhe ne fund atyre nuk i mbeti gje tjeter pervecse te pranonin oferten e re te autoriteteve. Ne mes te nje turme shikuesish, buldozeret e shemben “shtepine kokeforte”.

Luo Baogen dhe gruaja e tij me pare insistonin ne qendrimin e nderteses gjysme te prishur ne qytetin Wenling, province ne Zheijang, sepse besonin se kompensimi nga qeveria per shpernguljen nuk ishte i mjaftueshem per te gjetur nje tjeter shtepi tjeter ne shitje apo shtepi te madhe me qera.

Komunari Chen Xuecai tha: “Luo Baogen terhoqi shume njerez te medias dhe ndertesa e tij qendronte ne mes te rruges. Keshtu ai vendosi ta prishte ate.” Luo pranoi te linte shtepine e tij per 260,000 Jen (ose 26,058 £) si vlere shtepie ne shitje apo kompensimi.

Agjensite “Real Estate” kane patur nje rol te rendesishem ne rritjen e fuqise ekonomike te Republiken Kineze.

Gjate periudhes se komunizmit, prona private nuk ekzistonte, duke e bere te thjeshte levizjen e rezidenteve sipas nevojave te autoriteteve – por tani ligjet kane ndryshuar dhe tashme ligjet jane fuqizuar aq shume sa eshte ilegale prishja e nje prone private me force pa nje marreveshje paraprake.

Zhvillimi i shpejte ka krijuar mijera kundershtare mes njerezve nga shtepite e tyre, pasi ata kane qene te detyruar te dalin jashte shtepive per t’u bere rruge strehimeve te reja, fabirakve, bizneseve te reja duke krijuar nje burim te rendesishem trazirash.

Pronaret e shtepive ne Kine te cilet refuzojne te levizin nga shtepite e tyre qe ti japin rruge zhvillimit quhen “Pronaret kokeforte” duke ju referuar simbolikisht edhe nje gozhde e cila nuk mund te hiqet nga nje drru i vjeter me cekic.

Comments are closed.